MSC Luciana aan de gond
MSC Luciana vlotgetrokken (foto: tugspotters.com)

Incident met containerreus op Westerschelde loopt goed af

Zierikzee, 20 september 2011. - Het moest er een keer van komen; het eerste incident met een containerreus op de Westerschelde. Het was eigenlijk niet meer op de Westerschelde, maar buitengaats op de Wielingen waar de MSC Luciana storing aan een motor of stuurinrichting kreeg.


Gelukkig bij mooi weer
MSC Luciana route
Gelukkig gebeurde de stranding bij mooi weer, want de 363 meter lange containerreus MSC Luciana liep vast op de Vlakte van Raan. Een ondiepte in de monding van de Westerschelde waar je niet met storm aan de grond moet zitten. Er staat bij storm daar een venijnige golfslag. Dit soort schepen moeten überhaupt niet met storm aan de grond zitten. Iedereen reageerde nogal laconiek, maar dit is natuurlijk een ernstig incident. Op het kaartje is te zien hoe het schip ineens dwars de vaargeul uit schiet. De woordvoerder van de Veiligheidsregio heeft het incident wel erg gebaggatelliseerd met zijn uitspraak: "Het schip is precies hetzelfde als wanneer het zou varen, en dan doen we ook niets!" Zie Omroep Zeeland. Een onbegrijpelijke, zelfs ondeskundige uitspraak. Het is gelukkig goed
afgelopen. Er had ook een stevige aanvaring uitdisaster MSC Chitravoort kunnen komen.
Zoals de aanvaring in augustus 2010 tussen de MSC Chitra en de Khaljia in de havenmond van de haven van Mumbai in India. Deze aanvaring had een olievervuiling van 283 ton diesel tot gevolg en 250 containers spoelden over boord. Er waren gelukkig geen ernstige verwondingen of dodelijke slachtoffers.

Een van de meest spectaculaire recente rampen in onze regio was de MSC Napoli, die in januari 2007 in het Kanaal aan de Engelse zuidkust strandde. Opmerkelijk vanwege het grote aantal strandjutters.

Laten we hopen dat de Westerschelde voor een dergelijke ramp gespaard blijft.