staten
www.ikmaakmezorgen.nl

Stemadvies !?!


Zierikzee, 4-3-2007. Veel mensen hebben mij om een stemadvies gevraagd. Uw webredacteur kan die keuze voor u natuurlijk niet maken, maar hij kan wel richtlijnen geven.
De taken van de provincie zijn omvangrijk: cultuur, sport, indeling van de ruimte, inrichten van natuurgebieden, onderhoud wegen en kanalen, etc. Daarnaast bestaat een belangrijke taak in het uitvoeren van besluiten van het rijk, waarvan "ontpolderen" een uitgesproken voorbeeld is.

Veel taken van de provincie zijn niet controversieel. Neem bijvoorbeeld de zorg. Niemand wil minder zorg. In het grote verkiezingsdebat op 3 maart probeerden de politici met uitspraken en ideeën zich van elkaar te onderscheiden, maar in wezen lukt dat niet. Dat zag je ook met de "starterregeling" voor jonge mensen die een huis zoeken. Zo'n regeling moet er komen; iedereen is er voor. En dan wordt er over details gigantisch gehakketakt; de statenvergadering moest zelfs even geschorst worden, om de statenleden tot elkaar te krijgen.
De WCT en de economische ontwikkeling in Zeeland zijn twee onderwerpen waar de standpunten van de partijen duidelijk verschillen.

De standpunten van de Zeeuwse politieke partijen ten aanzien van ontpolderen zijn door de verkiezingsdebatten van de afgelopen weken duidelijk geworden. Menig partij merkt op dat de echte besluiten ten aanzien van de Ontwikkelingsschets door het Rijk genomen worden. De invloed van de provincie is dus beperkt, maar de provincie kan wel invloed in Den Haag uitoefenen.

9 van de 10 partijen hebben zich tegen ontpolderen uitgesproken, maar daarmee is het nog lang niet van de baan. De Zeeuwse politiek heeft zich gerealiseerd dat er te weinig draagvlak voor ontpolderen is, en heeft zijn standpunten daardoor voor een belangrijk deel aangepast. Dit is de verdienste van de lokale partijen en de actievoerders geweest.

Een eerste vraag is of je je politieke keuze echt van ontpolderen af wilt laten hangen. Als niet ontpolderen het allerbelangrijkste voor Zeeland is, stem dan PVZ of ZB. Deze twee partijen zijn radicaal tegen ontpolderen en zijn de enige geweest die destijds op 7 oktober 2005 tegen de Ontwikkelingsschets gestemd hebben.

Als je echt voor de ontwikkeling van getijdennatuur en een vergaand duurzaam energiebeleid wenst, moet je GL stemmen. Hierbij dient aangetekend te worden dat GL een fel tegenstander van de verdieping was. Als je met de verdieping instemt, moet je consequent zijn en ook instemmen met getijdennatuur, aldus GL. Dat is het grote verwijt van GL aan de partijen die de Ontwikkelingsschets gesteund hebben.

D66 is de enige partij die op de 4 vragen over ontpolderen voorstellen om de uiteindelijke oplossing voor getijdennatuur via een referendum aan de bevolking voor te leggen. D66 staat wat een referendum betreft in Zeeland niet alleen. De staten hebben de motie van de PvZ, mede opgesteld door de PvdA, om een referendumverordening voor Zeeland te maken, ruim gesteund. Of er een referendum over ontpolderen moet komen, is voor veel partijen nog niet zeker. D66 en de PvZ hebben zich wel duidelijk uitgesproken voor een referendum.

Je kunt ook een soort voorselectie met de WCT maken. De voorstanders van de WCT zijn: CDA, de meeste PvdA-ers, PVZ, SGP en de VVD. Tegen de WCT en ontpoldering zijn: 2 PvdA-ers, CU, D66, SP en ZB.

Geloofsovertuiging is een reële tweede factor; voor veel Zeeuwen een eerste factor. Zeeland heeft een eigen kerkelijke geschiedenis en daar zijn de Staten van Zeeland een afspiegeling van. Alle christelijke partijen hebben zich nu krachtig tegen ontpolderen uitgesproken. Dat is de grote winst van deze verkiezingstijd. Zij zullen elkaar straks in de gaten houden. Uiteraard zullen de pers en wij dat ook nauwlettend volgen. De belangrijke beslissingen over ontpoldering moeten in Den Haag genomen worden. De contacten in Den Haag van deze partijen zijn ook een argument om op een conventionele partij te stemmen. Die contacten kunnen vanzelfsprekend ook andersom werken. Den Haag lobbydt in Middelburg en zorgt dat 600 ha. ontpolderen gewoon doorgaat.

Ook de PvdA heeft zich in de campagne tegen ontpoldering uitgesproken. Het voortschrijdend inzicht maakte duidelijk dat er geen draagvlak is. Terecht stelt de PvdA nu dat er daarom niet ontpolderd mag worden. Een verstokte PvdA-er en tegenstander van ontpolderen kan met een redelijk rustig geweten zijn eigen partij stemmen. Dat geldt natuurlijk ook voor de echte VVD-er. De VVD heeft zich zowel in den Haag als in Middelburg altijd krachtig tegen ontpoldering uitgesproken.

Het mag geen verrassing genoemd worden dat de uitslag van het Interview/NSS opinieonderzoek tóch een weerslag is van de landelijke politiek. Maar, het zal niet de eerste keer zijn als de uiteindelijke verkiezingsuitslag sterk afwijkt van de laatste opiniepeiling. Het is nog geen 8 maart.

Tot slot: vergeet vooral niet, beste lezer, dit stemadvies is "just a one man's opinion". Los daarvan adviseer ik iedereen in Zeeland: ga vooral stemmen, op die partij waarop u vindt dat u moet stemmen!

En twijfelt u nog steeds? Vul de stemwijzer voor Zeeland in.