zaterdag 22 april 2006

Geen nieuw debat ontpoldering

door Rinus Antonisse  

MIDDELBURG - Zeeland hoeft er niet op te rekenen dat aanleg van zeshonderd hectare getijdennatuur langs de Westerschelde - door ontpolderen - wordt geschrapt. Dat is afgesproken met Vlaanderen en Europa en er is geen sprake van dat de Nederlandse regering daarover opnieuw gaat onderhandelen.
Mede namens minister Veerman (CDA, landbouw en natuur) liet gedeputeerde M. Kramer (PvdA, natuur en water) dat gisteren Provinciale Staten weten. „Het verdrag is gesloten, daar zitten we aan vast.“ Kramer was niet blij dat in de Tweede Kamer geluiden te horen zijn om de beslissing over de ontwikkelingsschets Scheldebekken (met verdieping en ontpoldering) terug te draaien. „Dat is geen sterk opereren van de volksvertegenwoordigers in Den Haag.“

De gedeputeerde herinnerde eraan dat standsorganisatie ZLTO een overeenkomst voor landbouwsteun tekende. „Dan is er bij mij toch enige teleurstelling dat de ZLTO dit onvoldoende verdedigt.“ Hij stelde dat de steunmaatregelen goed zijn. „Boeren in andere delen van Nederland zullen er met een scheef oog naar kijken.“

De gedeputeerde onderstreepte dat zowel Veerman als provincie vasthouden aan grondverwerving op vrijwillige basis en (nog) niet willen praten over onteigening. Hij toonde zich daarover optimistisch. „We moeten de tijd nemen en de zaken goed met de boeren bespreken. Dat zegt ook opperboer Veerman.“

Kramer verwachtte dat over anderhalf jaar duidelijk is of er genoeg grond op vrijwillige basis kan worden aangekocht. „Pas als wij daar niet in slagen, komt onteigening op het bord van de minister.“

Totaalpakket

De gedeputeerde noemde het lastig dat de discussie over de ontwikkelingsschets verengd wordt tot ontpoldering. „Het gaat om veel meer.“ Hij merkte op dat de Staten met een totaalpakket instemden; ook zij kunnen het niet maken daar één onderdeel uit te halen.

Overleg

In antwoord op vragen van C. van Beveren (CDA) en G. Roeland (SGP) zei Kramer dat zich al enkele boeren voor overleg over grondverkoop hebben gemeld. Hij maakte duidelijk dat er in eerste aanleg dertien polders zijn geselecteerd, waar ontpoldering uit natuuroogpunt mogelijk is. In de tweede ronde zijn er drie Bevelandse en twee Zeeuws-Vlaamse overgebleven. Als grondeigenaren en gebruikers in niet-geselecteerde polders hun grond willen afstaan, is dat mogelijk.

De gedeputeerde voelde niets voor onderzoek naar buitendijkse natuuraanleg. „We zijn gebonden aan de overeenkomst met het Rijk: zeshonderd hectare extra getijdennatuur. We kunnen niet uit de voeten met buitendijkse maatregelen.“

Niet handig

S. Heijning (VVD) en G. van der Giessen (D66) hadden kritiek op de aanpak van het natuurproject. „Het wordt niet handig opgepakt. De gedeputeerde zoekt te veel de confrontatie en haalt uit naar Tweede Kamerfracties“, aldus Heijning. Kramer merkte op dat hij een zo open mogelijke benadering voorstaat; daarom bood hij ruimte voor het uiten van ’maatschappelijk ongenoegen’ tijdens informatiebijeenkomsten. „Ik heb daar geen spijt van.“

Heijning beklaagde zich erover dat Zeeland is misleid en omgekocht door het Rijk. „Met het mes op de keel, met het pistool op de borst hebben we ingestemd met ontpoldering.“ M. Wiersma (GroenLinks): „De politiek moet kiezen voor het algemeen belang. Dat is gebeurd. Dan moeten politici vervolgens wel hun rug recht houden.“












Terug naar Startpagina

Terug naar Krantenartikelen
Terug naar Ikmaakmezorgen-artikelen