Robesin Rutte Verhagen Wilders en ontpolderen
Rutte, Verhagen, Wilders, Robesin en de Westerschelde bij Ellewoutsdijk.

Rutte paait 'cruciale' Zeeuw in Torentje

Belofte niet te ontpolderen in ruil voor steun aan kabinet

Donderdag 21-4-2011. Algemeen Dagblad

Premier Mark Rutte heeft een Zeeuws Statenlid in het Torentje bewerkt om zijn coalitie aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer. Johan Robesin van de Partij voor Zeeland kreeg van Rutte en de eveneens aanwezige Geert Wilders de toezegging dat er geen nieuwe ontpoldering zal komen in Zeeland.

Dat meldt het AD.

'Als er iets is, bel je maar,' zeiden Rutte en Wilders na het Torentjesoverleg. Behalve hun beider 06-nummers heeft Johan Robesin aan zijn bezoek vorige week aan het Torentje vooral een goed gevoel overgehouden. Inmiddels heeft hij al weer twee keer gebeld met de premier. 'Op een gegeven moment denk je: potverdikkeme, die stem van mij, die doet er wel toe in dit kapittel. Die stem van mij is cruciaal. Die hebben ze gewoon broodnodig,' zegt hij in het AD.

De stem van het Zeeuwse Statenlid kan het kabinet volgende maand aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer. 'Mark reageerde zeer enthousiast toen ik hem vrijdag belde om te zeggen dat ik voor de coalitie zal stemmen. Hij noemde het een fantastisch besluit,'aldus Robesin, die eigenlijk niets mocht zeggen over het gesprek. 'Dat hebben we afgesproken.'

Ontpoldering
De Zeeuw liet zich door Rutte en Wilders overhalen met de toezegging dat het kabinet geen nieuwe ontpoldering toestaat in Zeeland. Robesin werd naar eigen zeggen toch al 'allerhartelijkst' ontvangen.  Ze trokken bijna twee uur van hun kostbare tijd uit om met hem van gedachten te wisselen over de Eerste Kamer, Zeeland en Jan Nagel van ouderenpartij 50Plus. Nagel dacht een afspraak te hebben met de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), een samenwerkingsverband van verschillende regionale partijen. Samen zouden ze twee zetels in de senaat innemen. Dat dreigt door de interventie van Rutte te mislukken, waardoor het kabinet iets steviger in het zadel komt.
Zonder de stem van Robesin haalt OSF de Eerste Kamer mogelijk niet.

Pechtold

Volgens D66-leider Alexander Pechtold toont het Torentjesoverleg met de gepensioneerde Zeeuw de kwetsbaarheid van het minderheidskabinet. 'Dit laat nou eens goed de afhankelijkheid van de premier van de PVV zien. Wilders in het Torentje! En het ontmaskert Wilders als de superregent van Den Haag. Hij kan nooit meer kritiek hebben om zogenaamd achterkamertjesoverleg van anderen. Dat de betrouwbaarheid van Nagel ook nog ter sprake is gekomen, is echte roddel en achterklap en een premier onwaardig. En die Zeeuw is blij gemaakt met een dooie mus, want over het ontpolderen zijn verdragen met de Belgen waar de rechter ons aan kan houden.'


Retour Startpagina
Retour Krantenartikelen
Retour Ikmaakmezorgen-artikelen