PZC logo

'Weinig draagvlak voor deltaplannen'

door Martijn de Koning. dinsdag 31 augustus 2010

TERNEUZEN - Brede steun van de bevolking voor plannen voor de zuidwestelijke delta is ver te zoeken.Uitspraken van gedeputeerde Frans Hamelink daarover zijn nergens op gebaseerd. Dat vindt Stichting Red onze Polders.

Frans HemelinkHamelink deed zijn uitspraken na een 'regiotour' van de stuurgroep Zuidwestelijke Delta. Die houdt zich bezig met de toekomst van het deltagebied. Veiligheid en vitaliteit zijn daarbij sleutelwoorden. In de groep zitten vertegenwoordigers van provincies, waterschappen en het Rijk. Tijdens de 'tour' vertelde de club over de toekomstplannen en ideeën.

Terugkijkend vertelde Hamelink dat de bezoekers van de bijeenkomsten overwegend positief en welwillend reageerden. Dat is tegen het zere been van Red Onze Polders, die erop wijst dat er in elk geval in Zeeuws-Vlaanderen tal van kritische noten klonken, maar dat die vaak achteloos terzijde werden geschoven door vertegenwoordigers van de stuurgroep. Verschillende alternatieven voor ontpoldering, zoals eilandjes voor de kust en het plan van de waterschappen voor buitendijks natuurherstel, worden niet onderzocht en werden meteen als onhaalbaar van de hand gewezen. Puur uit onwil bij bestuurders en ambtenaren, stelt Red onze Polders in een brief aan de stuurgroep. Die maakt verder wat veiligheid betreft wel erg automatisch de koppeling met natuurprojecten en economische groei, vindt de stichting. Het evenwicht is daarbij volkomen zoek. "Ecologie en natuur neemt ten opzichte van veiligheid een te grote plaats in." Nu al heeft deze 'tekentafelnatuur' tot 'vertrutting van de karakteristieke Zeeuwse leefomgeving geleid'. Ook in de plannen voor Waterdunen en Perkpolder zal dat weer het geval zijn, denkt Red onze Polders.

De stichting begrijpt ook niet dat in de toekomstplannen nauwelijks rekening is gehouden met de mening van Vlaanderen wat betreft de toekomst van de Westerschelde en de veiligheid eromheen. Om de verschillen in inzicht tussen Nederland en België niet te hoeven benoemen, is de stuurgroep maar uitgegaan van het behoud van de huidige situatie, meent Red onze Polders. En dat is onterecht, alleen al omdat een stormvloedkering in de Westerschelde 'waarschijnlijk noodzakelijk' is.