schip
www.ikmaakmezorgen.nl
Bron: Provinciale Zeeuwse Courant - woensdag 16 juli 2003

Nieuw debat over ontpolderen

Door Rinus Antonisse

16-07-2003 MIDDELBURG - Ook zonder verdere verdieping van de vaargeul is ontpoldering langs de Westerschelde noodzakelijk. Zeeland moet zich derhalve voorbereiden op een nieuw debat hierover. De keus is grootschalig op enkele plaatsen water toelaten of kleine ontpolderingen op meerdere plaatsen langs de Westerschelde.

Dit bleek gisteren tijdens een vergadering van het Algemeen Bestuur Westerschelde in Middelburg. P. Post van bureau Proses (dat de Ontwikkelingsschets 2010 voor het Scheldebekken voorbereidt) onderstreepte dat de natuurlijke processen en dynamiek in de rivier nu al danig in de knel zitten. ,,Het sleutelwoord is ruimte.”
Hij wees erop dat Nederland en Vlaanderen in de Lange Termijnvisie Schelde-estuarium een ”streefbeeld” hebben afgesproken, dat rond 2030 moet zijn bereikt: een open en natuurlijk mondingsgebied, een meergeulenstelsel in de Westerschelde en een slingerende rivier langs de Zeeschelde (het stuk Antwerpen-Gent).
Enkele onderzoeken die als bouwstenen dienen voor een Natuurontwikkelingsplan (dat weer deel gaat uitmaken van de Ontwikkelingsschets), tonen aan dat het streefbeeld alleen haalbaar is als de rivier méér ruimte krijgt. En die is alleen op land te vinden. Post: ,,Het is niet makkelijk, maar onontkoombaar. Uitpolderingen zijn onvermijdelijk. De discussie die in 1995 gevoerd is, komt terug.”

Natuurcompensatie
Desgevraagd gaf de Proses-medewerker aan dat er bij een derde verruiming van de vaargeul in de Westerschelde nog aanzienlijk méér beslag op de ruimte zal worden gelegd. Dan is op grond van de Europese richtlijnen natuurcompensatie verplicht. Van die mededeling schrokken met name de gemeentelijke vertegenwoordigers in het bestuur nogal. Ze gingen ervan uit dat ontpoldering alleen aan de orde is bij een nieuwe verdieping.
Nee dus, maakte Proses-directeur H. van Zwam duidelijk. ,,Ontpolderen maakt een heel groot deel van de effecten uit. We ontkomen er niet aan daar rekening mee te houden; we kunnen niet makkelijk de andere kant uitkijken.” Post voegde eraan toe dat het Natuurontwikkelingsplan uitgaat van het streefbeeld 2030 zo`nder verdere verdieping.
Hij zei dat er in beginsel geen geld voor uitvoering van de natuurplannen beschikbaar is. ,,In de politieke besluitvorming moeten de bestuurders de politieke moed hebben naar heel andere financieringswijzen te kijken: de economie betaalt mee aan de economische functie.” Post noemde als mogelijkheid een heffing op containers die over de Westerschelde vervoerd worden.
Voorzitter en gedeputeerde M. Kramer beklemtoonde dat voorkomen moet worden dat Zeeland op z`n kop wordt gezet, als er voor uitvoering van plannen toch geen geld is. ,,Het maakt me nogal bunzig. Je moet je wel twee keer achter je kop krabben, voordat je daarmee de boer opgaat.”

Financiering
Andere bestuursleden betwijfelden ronduit of er voldoende steun onder de bevolking is voor ontpoldering. Burgemeester S. Kramer van Kapelle: ,,Ik erger me er in hoge mate aan dat we steeds geconfronteerd worden met dergelijke ambitieuze zaken, zonder dat duidelijk is wat het kost en hoe de financiering is.”

 

Retour Startpagina
Retour Krantenartikelen
Retour Ikmaakmezorgen-artikelen