www.ikmaakmezorgen.nl

Bron: PZC, 29 maart 2006

Landbouwgrond volgens boeren hard nodig voor bioenergie
Ontpolderen is kapitaalverlies
door Rinus Antonisse

TERNEUZEN - Het is pure kapitaalvernietiging dat 600 hectare goede landbouwgrond opgeofferd wordt voor ont-poldering. Die oppervlakte komt bovendien nog eens bovenop de andere hectares die al voor natuurontwikkeling van de landbouw worden afgenomen.

Voor die opmerkingen kreeg landbouwvoorman T. Buysse van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie gisteren op een informatieavond over het zogenaamde 'natuurpakket Westerschelde' luide bijval. Hij vertolkte de gevoelens van de meeste aanwezigen - velen gewapend met protestbordjes - met een betoog tegen welke vorm van ontpoldering ook. „ledere Zeeuw is altijd tegen ontpoldering geweest." Ook de ZLTO, verzekerde Buysse. De standorganisatie heeft weliswaar een overeenkomst met de provincie getekend over maatregelen voor de boeren die hun land kwijtraken en voor de directe omgeving van 'de polders die teruggeven worden aan het getij, maar dat was met de rug tegen de muur. „Slikken of stikken. En dat geldt ook voor de betrokken boeren. Anders worden ze gewoon onteigend", aldus Buysse.
Als de ontpoldering doorgaat, dan is het onaanvaardbaar dat het hele pakket aan nieuwe natuur wordt uitgevoerd in Zeeuws-Vlaanderen, stelde hij (de Hedwigepolder en vergroting van het Zwin, circa 300 hectare, liggen al vast). Hij gaf gedeputeerde M. Kramer (PvdA, natuur en water) mee daar rekening mee te houden.

Verzet
ZLTO-bestuurder W. van der Zee herinnerde aan het verzet tegen ontpolde-ringsplannen van tien jaar geleden. „De boeren denken er nog precies hetzelfde over als toen." Hij wees erop dat gedeputeerde Kramer er destijds als natuurbeschermer bij was. „Hij is, denk ik, medebedenker van dit nieuwe plan", suggereerde Van der Zee. Volgens hem zijn het niet alleen de boeren die te hoop
lopen tegen ontpoldering, maar zijn ook de burgers tegen. Van der Zee beklemtoonde dat het van groot economisch belang is dat niet méér goede landbouwgrond verloren gaat. „Die hebben we hard nodig, denk aan de bio-energieproductie. De boeren zijn de toekomstige olieboeren." Van der Zee meende dat er geen reden is voor natuurherstel. „Er is geen bewijs geleverd van verloren gegane natuurwaarden, dus is er ook geen compensatie nodig." Hij vond dat de provincie zich niet moet verschuilen achter het excuus dat minister Veerman (CDA, landbouw en natuur) het besluit over getijdennatuur genomen heeft. „Die vindt het ook een onding, maar hij moet wel wat." Oud-ZLTO-bestuurder M. Vinke merkte op dat boeren best land willen afstaan voor zaken als woningen, industrie en kassen. „Maar 200 miljoen euro in de Westerschelde dumpen - daar wordt geen enkele boer of burger beter van." Gedeputeerde Kramer beet van zich af. Hij zei zijn verleden als natuurbeschermer zeker niet te willen verloochenen. „Ik ben nu bestuurder en mijn opdracht is om uit te voeren wat democratisch is besloten. Daar hoort wel de plicht bij een dialoog te voeren met de samenleving en die ga ik niet uit de weg." De persoonlijke beschuldigingen zag hij als gedaan in de emotie van het moment.
Aan het begin van de bijeenkomst vroegen boeren met 26 tractoren, voorzien van protestborden, aandacht voor hun bezwaren. De teksten waren duidelijk, onder meer richting gedeputeerde: 'Thijs wil ons verzuipen, wie komt ons redden' en 'Thijs wees wijs, ontpolderen nee'.
Aan het slot klonken twee coupletten van Van d'Ee tot Hontenisse, het Zeeuws-Vlaams volkslied. Donderdag is er een tweede informatiebijeenkomst, in De Stenge te Heinkenszand, vanaf 19.30 uur.

 

Retour Startpagina
Retour Krantenartikelen
Retour Ikmaakmezorgen-artikelen