ellewoutsdijk
www.ikmaakmezorgen.nl

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant 11 mei 2001

Teleurstelling over schraal natuurherstel

 

door Rinus Antonisse
GOES - Leden van de Vereniging Natuurmonumenten zijn zeer teleurgesteld over het vrijwel mislukken van de buitendijkse natuurcompensatie Westerschelde.

Ze steken ook de hand in eigen boezem: de vereniging heeft zich te weinig sterk gemaakt voor een fatsoenlijke compensatie van de (natuur)schade die ontstaat als gevolg van de door België afgedwongen huidige verdieping van de zeearm. "Dat gaat in het noorden van het land bij de Waddenvereniging heel anders", luidde één van de kritische kanttekeningen tijdens een gisteren in Goes gehouden vergadering van de distrietscommissie Zeeland van Natuurmonumenten. De stemming werd er niet beter op toen C. Storm van Rijkswaterstaat Zeeland meedeelde dat de dienst inmiddels de bescherming van het Zuidgors bij Ellewoutsdijk heeft laten vallen als natuurcompensatie-project. Van de vijf uitverkoren projecten zijn er nu drie afgevallen (broedgebieden bij Terneuzen en Hansweert en het Zuidgors) en blijft alleen de omvorming van de veerhavens in Kruiningen en Perkpolder tot natuurgebieden over. Binnendijks wordt er wel goede voortgang geboekt met uitvoering van natuurprojecten die (deels) betaald worden uit de door Vlaanderen gevulde compensatiepot, liet W. Dekker van de Dienst Landelijk Gebied weten. Daar namen de leden met weinig enthousiasme kennis van. "Het compensatiegeld Westerschelde moet gebruikt worden voor nieuwe zoute natuur en niet voor het baggeren en uitbreiden van kreken, hoe nuttig dat ook is", werd er opgemerkt. Zonodig moet de zoute natuur elders in Zeeland gevonden worden. Onderstreept werd dat de compensatie een duidelijke winst hoort op te leveren voor de natuur langs de Westerschelde en daar is door het echec met de buitendijkse projecten geen sprake van. Storm gaf aan dat de herinrichting van de veerhavens en tolpleinen - wat veertig tot vijftig hectare slik en schor oplevert nog niet voor honderd procent vaststaat. "Er kunnen nog zaken van hoger economisch belang komen en dan gaat de natuurcompensatie niet door." Hij noemde het wel een kansrijk plan, dat overigens op zijn vroegst in 2004 in uitvoering kan komen, na het gereedkomen van de Westerschelde-tunnel. Enkele leden voorspelden dat woningbouw en jachthavens waarschijnlijk voorrang zullen krijgen.

Ontpoldering
Nu de buitendijkse compensatie is verworden tot een afvalrace, zoekt Rijkswaterstaat nog naar nieuwe projecten (waarover dan nog wel eerst overeenstemming moet worden bereikt), zei Storm. Als aanvullend project wordt 'verkennend onderzoek' gedaan naar bescherming van het Schor van Waarde, waarin het verdronken dorp Valkenisse ligt. Desgevraagd erkende Storm dat de uitvoering van het natuurherstel bijzonder bemoeilijkt is doordat een streep gehaald werd door de oorspronkelijke ideeën over het gecontroleerd toelaten van Westerschelde-water in binnendijkse gebieden (ontpolderen). "De discussie over ontpolderen die totaal ontspoorde, dondert nog steeds na."


Retour Startpagina
Retour Krantenartikelen
Retour Ikmaakmezorgen-artikelen