Vragen aan Staatsbosbeheer
Zierikzee, 5 maart 2008.
Staatsbosbeheer vermaatschappelijkt melden de eerste zinnen in het jaarverslag over 2006. Staastbosbeheer was in 2006 volop in beeld en elke maand stond de organisatie wel een keer opiniërend in de landelijke dagbladen. Zij verstopt zich niet meer. Haar medewerkers werken voor hun achterban van 16 miljoen mensen, aldus de scheidend directeur Kees Vriesman. Ook in Zeeland is Staatsbosbeheer prominent aanwezig. Hoe, en met welke gevolgen?
De nieuwe directeur, Chris Kalden, was deze week twee maal prominent in de PZC aanwezig. Afgelopen maandag met een artikel over de Ontwikkelingsschets die tot de Verdieping van de Westerschelde geleid heeft, getiteld 'Samenhang in aanpak Schelde is verdampt', waar de meerderheid van zijn achterban in Zeeland niet blij mee zal zijn, omdat hij ontpolderen bagatelliseert en een tweede artikel, een dag later, in het katern Buitengebied over de plaats van Staatsbosbeheer in de samenleving, getiteld Alleen een welkom volstaat niet langer. Maar eerst de laatste verkiezingen en Staatsbosbeheer.
Het politieke manifest 'De Kracht van Groen'
Staatsbosbeheer heeft een politiek manifest, genaamd 'De Kracht van Groen', mede opgesteld. Voor een overheidsdienst is zoiets ondenkbaar, maar kennelijk niet voor een verzelfstandigde dienst. Door de Wet verzelfstandiging Staatsbosbeheer uit 1997 is Staatsbosbeheer zelfstandig geworden, maar de organisatie valt nog steeds onder het ministerie van LNV, m.a.w. Staatsbosbeheer is het verlengstuk van een overheidinstantie. Zie het organisatieschema.
Dat manifest 'De Kracht van Groen' verscheen in de provinciale verkiezingstijd in februari 2007 en is opgesteld door Het Zeeuws Landschap, Staatsbosbeheer, Stichting Landschapsbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Wereld Natuurfonds en de Zeeuwse Milieufederatie. Dit manifest werd gepresenteerd in de Zeeuwse bibliotheek in Middelburg waarbij de grote politieke partijen uitgenodigd waren voor een debat. Het was bij uitstek een politieke bijeenkomst waarbij milieuorganiasaties en Staatsbosbeheer de Zeeuwse politiek aan het begin van de verkiezingstijd confronteerden met 11 uitgesproken stellingen. De regiodirecteur van Staatsbosbeheer heeft die avond zich nadrukkelijk in het debat gemengd. De meest in het oog springende stelling was dat Zeeland de kop van de klimaatdiscussie zal pakken door het aanstellen van een gedeputeerde voor het klimaat. Voor Staatsbosbeheer zijn de stellingen 7 en 8 belangrijker: Er wordt een groenblauw investeringsprogramma ontwikkeld en daarvoor reserveert de provincie een jaarlijks budget van één miljoen euro. En Zeeland kiest voor een samenhangende regie om de landschapskwaliteiten te versterken.
Hier is dus sprake van belangenverstrengeling! De grootste landschapsbeheerder van Nederland dringt bij politieke partijen er op aan om in Zeeland jaarlijks 1 miljoen euro groen/blauw te investeren. Drie andere landschapsbeheerders zijn medeondertekenaars. Maar dat zijn verenigingen of stichtingen. Dat zij voor hun belangen op deze manier opkomen is begrijpelijk. Bij die organisaties kun je andere vragen stellen; bijvoorbeeld over geldstromen. Terug naar Staatsbosbeheer.
De werkgroep Schelde-estuarium
Staatsbosbeheer is ook lid van de werkgroep Schelde-estuarium. Deze werkgroep is internationaal samengesteld: de Bond Beter Leefmilieu, Natuurmonumenten, Natuurpunt, Het Zeeuwse Landschap, Vogelbescherming Nederland en de ZMF. Ook hier kan de vraag gesteld worden of Staatsbosbeheer lid van een dergelijke werkgroep kan zijn. Milieuorganisaties zijn typisch belangenorganisaties. Mag Staatsbosbeheer zich als belangenorganisatie profileren? Deze werkgroep heeft in 2005, het jaar van de besluiten over de toekomst van het Schelde-estuarium, haar invloed aangewend bij het opstellen van de overeenkomsten, aldus het jaarverslag van de ZMF. Hier is dus sprake van het beïnvloeden van besluitvormingen van grote natuurprojecten. In de wet Verzelfstandiging Staatsbosbeheer wordt een dergelijke taak niet genoemd. In die wet is slechts sprake van beheer van bij de dienst berustende objecten en landschappen.
Er is nog een facet met deze werkgroep verbonden: Vincent Klap, de voorzitter van deze werkgroep, heeft aangekondigd de derde verdieping zeker te gaan aanvechten. Hiermee kondigt een verzelfstandigde dienst van LNV aan tegen een besluit van het rijk te gaan procederen. Zie de PZC van 4/12 en Trends.be 20/12: Natuurlobby stelt 'ultimatum' voor verdieping Westerschelde. Is het wenselijk dat Staatsbosbeheer als 'natuurlobby' mede dreigt het rijke een proces aan te doen?
Vragen aan Staatsbosbeheer gesteld
Al die vragen waren aanleiding voor de webredacteur om aan Staatsbosbeheer te vragen of zij voor deze activiteiten de instemming van het ministerie van LNV heeft. (zie brief d.d. 3 maart 2008)
Wij houden u op de hoogte.