Dow BeneluxBron: PZC, 9 juni 2011.

Dow vindt ontpolderen van Braakman onacceptabel

door Jeffrey Kutterink  

DEN HAAG - Voor chemiebedrijf Dow Benelux in Terneuzen - de grootste vestiging van het concern buiten de Verenigde Staten - is het onacceptabel als de Braakmanpolder door ontpoldering Europees beschermd natuurgebied wordt.

Ondernemen wordt daarmee onmogelijk. Dat zegt directeur Gerard van Harten. Hij reageert desgevraagd op de berichten dat de Braakmanpolder-Noord - gelegen naast Dow - in beeld is als alternatief voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. Volgens Van Harten zou het inrichten van Braakman-Noord als natuurgebied de uitbreidingsplannen van het concern dwarsbomen. "Ik kan op het hoofdkantoor in Midland (VS) niet uitleggen dat ons bedrijf straks middenin een Europees beschermd natuurgebied komt te liggen. Behalve dat we niet meer kunnen uitbreiden, krijgen we dan ook te maken met nog strengere milieueisen."

Uitbreiden wordt moeilijk gemaakt, aldus Van Harten. "Investeren doen we voor tientallen jaren en we kijken daarom ver vooruit. Op deze manier wordt ondernemen onmogelijk gemaakt. We zullen dat Den Haag nog een keer laten weten."

 Terug naar Startpagina

Terug naar Krantenartikelen
Terug naar Ikmaakmezorgen-artikelen

 


Van de web-redacteur:

Wat voor rol speelt DOW bij ontpolderen van de Braakman?


Zierikzee, 13 juni 2011. Dit bericht van Kutterink klopt niet. De Braakman-Noord is namelijk al een natuurgebied. Alleen het is nu een zoet natuurgebied, waar DOW helemaal geen bezwaar tegen heeft. Integendeel, het bedrijf maakt zelfs goede sier door € 100.000 te schenken voor een informatiepunt in het natuurgebied.

Partnership met Staatsbosbeheer
Op 23 mei jl. werd bekend gemaakt dat DOW en Staatsbosbeheer een partnerschap aangegaan zijn voor ontwikkeling van het natuurgebied Braakman-Noord. Uit het ANP Persbericht: "De Braakman Noord is een voorbeeld van hoe natuurontwikkeling en industrie naast elkaar kunnen bestaan. Dow wil daar graag aan bijdragen en laat op het informatiepunt zien hoe chemie een bijdrage kan leveren aan een schonere en meer duurzame wereld."

DOW ligt al in een natuurgebied
Aan de noordkant ligt DOW aan de Westerschelde, een belangrijk Europees beschermd Natura 2000-gebied. En aan de zuidkant gaat DOW een partnerschap aan voor natuurontwikkeling. Het is dus onzin dat ondernemen voor DOW onmogelijk wordt als de Braakmanpolder ontpolderd wordt. Het partnership met Staatsbosbeheer bevestigt dat DOW goed met natuurgebieden in de beurt kan leven.

Waarom wil DOW nu wel zoete en geen zoute natuur?
Het is me niet gelukt om een antwoord op deze vraag te vinden. Vermoedelijk spelen factoren die mij onbekend zijn een rol. De argumenten in het artikel van Kutterink kloppen in ieder geval niet.
Is er een mooie driehoeksverhouding tussen Terneuzen, de Provincie en DOW gaande?

Mocht u een idee hebben wat achter de dubbele moraal van DOW steekt, schrijf u dan de weberacteur. E-mail adres: lvm at ikmaakmezorgen.nl.

Uw reactie zal zeer gewaardeeerd worden.