Bron: Volkskrant, 31 mei 2011.
Ook Bleker (CDA) wil z'n vingers niet branden aan de Zeeuwse land-voor-water gevoeligheden
Hedwigepolder blijft voorlopig droog staan
DEN HAAG Het kabinet slaagt er niet in een besluit te nemen over de Zeeuwse Hedwigepolder. Na zes jaar besluiteloosheid van CDA-bewindslieden heeft ook CDA-staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, Natuur) de toegezegde termijn om te besluiten over natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde, ruimschoots overschreden.
Bleker zei in oktober vorig jaar dat het kabinet 'binnen een half jaar' al dan niet tot ontpoldering zou besluiten. Volgens ingewijden staat het onderwerp ook morgen weer niet op de agenda van de ministerraad.
Ontpoldering is vooral een CDA-probleem. Een deel van de achterban, vooral de boeren, is fel gekant tegen het teruggeven van landbouwgrond aan water. CDA-premier Balkenende ondertekende in 2005 een verdrag over onder meer de Hedwigepolder, maar de partij veranderde daarna nog vier keer van standpunt.
Ook de huidige bewindsman Bleker blijkt niet consistent in zijn opvattingen. Hij beklemtoont dat nooit landbouwgrond moet worden afgestaan aan water, maar als Groningse gedeputeerde stond hij aan de wieg van de Blauwe Stad waarvoor landbouwgrond onder water werd gezet.
'Bleker heeft in zijn hele politieke leven met succes de schuld op anderen geschoven. Dat er nu moet worden nagedacht hoe het kabinet elegant tot de conclusie moet komen dat ontpoldering onafwendbaar is, verbaast me niets', zegt VVD-prominent Ed Nijpels. De oud-minister leidde de commissie die het vorige kabinet adviseerde tot ontpoldering over te gaan, omdat dat vanuit ecologisch én financieel oogpunt het beste is.
Nederland is volgens de Scheldeverdragen verplicht 600 hectare 'natuurcompensatie' te leveren voor de verdieping van de Westerschelde. Dat gebied geniet Europese bescherming. De ontpoldering van de Hedwigepolder (300 hectare) is in de loop der jaren een politiek onderwerp geworden. Het vorige kabinet van de Zeeuw Balkenende raakte in opspraak omdat het afspraken met Vlaanderen niet wilde nakomen.
Het huidige kabinet ging door met 'politiseren' van het Westerschelde-dossier. Het Zeeuwse CDA-Kamerlid Ad Koppejan, fervent tegenstander van ontpoldering, stemde pas met het regeerakkoord in nadat het kabinet nieuw onderzoek toezegde. Bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer, werd het onafhankelijke Zeeuwse Statenlid Johan Robesin, ook tegenstander van ontpoldering, door premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders 'overtuigd' dat hij het beste op een van de coalitiepartijen kon stemmen. Zijn stem bleek doorslaggevend. Door niet te besluiten over de Hedwigepolder stelde de coalitie zo de krapst mogelijke meerderheid in de Eerste Kamer veilig.
Volgens een woordvoerder van Bleker neemt het kabinet 'voor het zomerreces' een besluit. Een advies van kennisinstituut Deltares (dat eerder conclusies van Nijpels deelde) ligt al enige tijd op het ministerie. Ondertussen zwellen de geluiden aan dat de Europese Commissie actie tegen Nederland onderneemt als niet snel besloten wordt tot natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde.
Terug naar Startpagina
Terug naar Krantenartikelen
Terug naar Ikmaakmezorgen-artikelen