Edith Maersk


Gazet van Antwerpen

Peeters geeft niet toe in dossier-Hedwigepolder

5-4-2012. Economie De Vlaamse regering is pas bereid om met Nederland over alternatieven voor de ontpoldering van de Hedwigepolder te spreken als de Europese Commissie groen licht geeft aan die alternatieven. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag in een reactie op het NOS-bericht dat er een "serieus" Nederlands plan zou bestaan om de Hedwigepolder deels onder water te zetten.

"Wij houden onze lijn aan", zegt Peeters aan Belga. "De Vlaamse regering vraagt de uitvoering van de verdragen die met Nederland afgesloten werden. Pas als de Europese Commissie evenwaardige alternatieven weerhoudt, gaan we bereid zijn daarover te spreken."

Deel onder water

Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS praat staatssecretaris Henk Bleker met de Commissie over een plan dat erin bestaat een deel van de Hedwigepolder onder water te zetten. Met Vlaanderen sprak Nederland af om de Hedwigepolder helemaal te ontpolderen, maar in haar regeerakkoord komt de regering-Rutte daarop terug. Zij wil ander Zeeuws gebied onder water zetten. Met zijn "alternatieve" plan zou Bleker een conflict met de Commissie willen vermijden.

Vlaams minister-president Peeters wil inhoudelijk niet reageren op de berichtgeving. "Ik weet niets over de inhoud van de alternatieven", zegt hij. "Ik heb geen weet van het deels onder water zetten van de polder."

Knopen doorhakken

Peeters benadrukt dat zijn regering Nederland al heel wat tijd gegeven heeft en dat hij voor het einde van de maand duidelijkheid wil. "Ik heb begrepen dat ook de Europese Commissie knopen wil doorhakken." Pas als die duidelijkheid er is, zal Peeters naar eigen zeggen bekijken wat hij gaat doen.

 

Terug naar Startpagina
Terug naar Krantenartikelen
Terug naar Ikmaakmezorgen-artikelen